SON DAKİKA

ORUÇ TUTAMAYANLAR NE KADAR FİDYE ÖDEYECEK?

2025 yılı için fitre ve fidye miktarları, Diyanet'in açıklamasıyla netlik kazandı. Ramazan ayı devam ederken, fitre ve fidye tutarları en çok araştırılan konulardan biri olurken Diyanet, 1 aylık (30 günlük) fidye ve 1 günlük fidye tutarını duyurdu.

ORUÇ TUTAMAYANLAR NE KADAR FİDYE ÖDEYECEK?
A- A+ PAYLAŞ
Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit

Fidye, oruç tutamayan veya oruç kazası yapma imkânı bulunmayanlar ile hac ibadeti sırasında işlenen bazı kusurları telafi etmek için ödenen maddi bedeldir. Fitre ise, Ramazan ayının sonunda gücü yeten her Müslümanın ödemekle yükümlü olduğu bir sadakadır. Ramazan boyunca oruç tutamayacak kişiler fidye verecekler.

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, 2025 yılı Ramazan ayından 2026 yılı Ramazan ayına kadar olan süre için fitre miktarını 180 TL olarak belirledi.

Diyanet İşleri Başkanlığı, fitre ve fidye tutarlarına ilişkin yaptığı açıklamada şu bilgilere yer verdi:

"Fitre miktarı, hadis-i şerifler, mevcut sosyo-ekonomik koşullar ve bir kişinin günlük gıda ihtiyacı göz önünde bulundurularak belirlenmiştir. 2025 yılı Ramazan ayından 2026 yılı Ramazan ayına kadar olan süre için ülkemizde fitre miktarı 180 TL.

Fitre, nakdi olarak verilebileceği gibi, gıda maddelerinden ayni olarak da yapılabilir. Belirlenen bu meblağ, aynı zamanda günlük oruç fidyesi bedelini de ifade etmektedir.

Ayrıca, her bir mükellef, kendi günlük gıda harcamalarına denk gelen bir miktarı fitre olarak verebilir."

Günümüzde fıtır sadakasının miktarının belirlenmesinde, bir kişinin günlük (iki öğün) normal gıda ihtiyacını karşılayacak tutarın ölçü alınması daha uygun görülmektedir. Ayrıca, dinen zengin sayılan kişi, anne, baba, dedeler, nineler, çocuklar, torunlar ve eşine fıtır sadakası veremez. Fitre, bir fakire verilebileceği gibi, birden fazla fakire de dağıtılabilir. Ancak, bir kişiye verilen miktarın, bir fitreden az olmaması gerekmektedir.

Fidye, bir kişiyi bir gün doyuracak yiyecek miktarı veya bunun bedelini ifade eder ve bu miktar, "sadaka-i fıtır" ile aynı tutarı gösterir. Fidyenin asgari ölçüsü budur, ancak imkânı olanların daha fazla vermesi daha faziletli sayılmaktadır.

Sözcü

YOUTUBE Kanalımız www.youtube.com/spor14tv

Yorumlar

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.