Özel İz Akademi Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezinden yapılan bilgilendirmede "Çocuğumda dikkat eksikliği ve öğrenme güçlüğü var’ diyen ailelerimizin çoğunda çocuklara günlük verilen ekran süresinin çok büyük zaman dilimlerini kapsadığını görüyoruz. Ekrandaki hıza ve hızlı geçişlere alışan bir çocuk için gerçek dünya çok yavaş ve renksizdir. Öğrenme için dikkat ve o anda yavaşlama gerekir. Çocuk bunu gerçekleştirmede zorlandığı için öğrenemez. Bunun sonucunda çocukta dikkat eksikliği ve öğrenme güçlüğü bulguları ortaya çıkar. Ancak bu durumun en büyük sebebi ekrandır” ifadelerine yer verildi.
Özel İz Akademi Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezinden yapılan açıklama şöyle;
Ekran çeşitli sorunlar yaratır
“Deneyimleyerek öğrenmesi gereken bilgileri oyunlardan çizgi filmlerinden almaya çalışır. Bu da çocuklarda nörogelişimsel geriliklere, gecikmiş konuşmaya, duygusal ve davranışsal problemlere yol açar. Çocuklar çevresi ile iletişim kurmayı öğrenemez öğrendiği bilgiyi işlevsel olarak kullanamaz. Yaşıtlarına göre tüm becerilerde geri kalır”
Sebepleri velileri farklı düşündürmeye sevk ediyor.
“Ekran süresinin artışı ile ortaya çıkan durumlar ailelere dikkat eksikliği, uyaran eksikliği ve otizmi düşündürür. Ekranın sebep olduğu bu durumları tanılarla karıştırmayıp ebeveynleri olarak çocuklarımız için ekran bağımlılığını önlemeliyiz”
“Ekran bağımlılığını önlemek için neler yapabiliriz”
“Öncelikle çocuklara bu konuda rol model olmalıyız. Eğer biz ekrana bağımlı isek çocuklarımızın da bağımlı olması kaçınılmazdır. Yaşına uygun ekran süresine göre çocukları sınırlandırmalıyız. Ekran süresini, alarm kurarak, adet belirterek, hatırlatarak somutlaştırmalıyız. Çocuğa verilen ekran süresi karşısında tutarlı ve net olmalıyız. Gün içerisinde çocuğun açık alanlarda vakit geçirmesini sağlamalıyız. Çocuğumuzu diğer faaliyetlere teşvik edip, sadece onunla ilgilenebileceğimiz zamanlar yaratmalıyız. Çoğu ailemiz ekranı hayatından çıkardıktan sonra çocuğunda olumlu yönde giden değişiklikleri bizlere aktarmaktadır. Çocuğun oyalanması ve anlık mutluluğu için verilen ekranın, çocuğunuzun geleceğini elinden çalmasına izin vermeyiniz”
Kurumdan yapılan açıklamada ayrıca “0 533 035 00 14 ve (0374) 220 00 44 numaralı telefonlardan ücretsiz değerlendirme seanslarımıza katılabilir ve randevu oluşturmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz” denildi.
